top of page

Arvaamattomat talvet hankaloittavat ennakointia katoilla

Talvet ovat aiempaa arvaamattomampia etenkin Etelä-Suomessa, joten varautuminen talvikauteen on vaikeutunut kattoalalla. Talven koitosten ennakoiminen on haastavaa, sillä talvi voi olla runsasluminen, lumeton, sateinen, tuulinen tai jotain siltä väliltä. Myös lumikauden pituutta on mahdotonta arvioida etukäteen, mikä vaikuttaa erilaisten kattotöiden suunnitteluun ja aikataulutukseen.





Tuiskulumet ja viistosateet aiheuttavat vuotoja


Lisääntyneet tuiskulumet aiheuttavat ongelmia katoilla. Tuiskulumi saattaa liikkua pyörteenä myös alhaalta ylöspäin, jolloin se pääsee tunkeutumaan katon rakenteisiin. Kun lumi sulaa rakenteiden sisällä, se voi aiheuttaa ikäviä vuotoja. Kovat myrskytuulet voivat myös irrottaa peltejä tai huopia katoilta.


Myös viistosateet ovat yleistyneet etenkin rannikkoseudulla. Lauha sää voi aiheuttaa samanaikaisesti kovia sateita ja tuulia, jolloin katot joutuvat kovalle rasitukselle. Mitä kosteampi talvi on, sen enemmän kattoalan yritykset tekevät vuotokorjauksia ja hätäpaikkauksia.

Kattoalan asiantuntijat uskovat, että vastaavanlaiset ilmiöt tulevat lisääntymään tulevaisuudessa. Katon tekotavalla on merkittävä rooli siinä, kuinka hyvin katto kestää erilaisten talvien koettelemukset.


Runsasluminen talvi tuo omat ongelmansa


Jos lunta sataa paljon, on tärkeää huolehtia kattojen asianmukaisesta lumenpudotuksesta. Kiinteistön omistaja on vastuussa siitä, että kattoturva on kunnossa eikä lumi aiheuta vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Etenkin lämpenevä talvikeli voi saada raskaan lumen valumaan alas katolta kovalla voimalla.


KattoHoivan näkemyksen mukaan kiinteistöjen lumiesteissä on edelleen puutteita, vaikkakin kattoturvaan on monin paikoin alettu kiinnittää aiempaa enemmän huomiota. Lumiesteiden oikea mitoitus on myös tärkeää, jotta lumikuorma kohdistuu laajemmalle alueelle. Esimerkiksi jyrkillä ja pitkillä lappeilla tulee kiinnittää erityistä huomiota lumiesteen asennuksiin, jotta ne kestävät kuorman.


Toisinaan lumiesteet ovat asianmukaisesti kunnossa, mutta lumikuorman annetaan kasvaa niin suureksi, että esteet pääsevät irtoamaan. Tämä voi aiheuttaa pahoja vahinkoja ja vaaratilanteita. Myös rakenteiden kantavuus voi ylittyä, jos lunta kertyy katolle liikaa.


Rakenteiden lämpövuoto voi aiheuttaa ongelmia


Kun kiinteistöä talvella lämmitetään, osa lämmöstä saattaa heikon eristyksen vuoksi karata katon kautta ulos. Tämä voi aiheuttaa lumipeitteen alle kovan paineen, sillä alin lumikerros sulaa ja jäätyy vuorotellen. Paine aiheuttaa sen, että vesi puskeutuu voimalla saumoihin ja sitä kautta rakenteisiin. Tämä on etenkin profiilipelti- ja tiilikattojen ongelma. Myös vanhoissa aluskatteettomissa konesaumakatoissa tämä voi aiheuttaa ongelmia.


Lisäksi lämpimän ja kylmän ilman vaihtelu aiheuttaa peltien kutistumista ja laajenemista. Tämä puolestaan rasittaa vanhojen peltien saumoissa käytettyä tiivistysainetta ja vuotoriski kasvaa.


Säännöllinen huolto on tärkeää


Katto täytyy tarkastaa ja huoltaa säännöllisesti, jotta vauriot voidaan ennaltaehkäistä ja katon elinkaarta pidentää. Esimerkiksi tiivistäminen, tiili- ja peltikaton pinnoituksen uusiminen sekä bitumikaton läpivientien tarkistus ovat keinoja ennaltaehkäistä suurempien ongelmien syntyä.

Kattotarkastus ja -huolto kannattaa tehdä keväällä, kun lumet ovat sulaneet sekä syksyllä ennen lumien tuloa. Vaihtelevat talvet vaikuttavat myös talvikauden pituuteen, jolloin huoltojen ajoitus hankaloituu. Sen vuoksi kannattaa olla ajoissa hereillä.




Kiinnostuitko? Lähetä tarjouspyyntö myynti@kattohoiva.fi, saat laskelman taloyhtiön tai kiinteistöosakeyhtiön kausihuoltotarjouksesta kolmen arkipäivän sisällä.




Lisätietoja antaa:


Mika Ruotsalo, asiakkuudet & myynti, tj.



+358 40 0748328


bottom of page