top of page

Katon sulatusjärjestelmän automaatio säästää energiaa

Kun katon sulatusjärjestelmä aktivoituu vain tietyssä lämpötilassa ja sulattaa vain niitä kohtia, joita tarvitsee sulattaa, energiaa ei valu hukkaan ja sähkölaskut pienenevät.


Katon sulatusjärjestelmän avulla estetään syöksytorvien ja vaakakourujen jäätyminen. Jään kertyminen voi vahingoittaa kattorakenteita ja aiheuttaa vaaraa alapuolella kulkeville ihmisille. Sulatusjärjestelmän avulla jää sulaa ja vesi virtaa pois katolta.


Sulatusjärjetelmän asentaminen


Katolla olevan vaakarännin pohjalle ja syöksytorveen asennetaan lämmitysvastukset, jotka toimivat +5:n ja -3:n asteen välillä. Jos pakkasta on enemmän, sulatuksesta voi olla jopa haittaa, sillä sulanut vesi jäätyy uudelleen ja jäätä alkaa kertyä lisää. Sen vuoksi sulatusjärjestelmä, joka lämmittää läpi talven, voi olla jopa vaarallinen.


Sulatusjärjestelmää ohjataan ulkolämpötila-anturilla, joka mittaa lämpötilaa ja aktivoi lämmityksen, kun lämpötila on oikea. Vaakaränniin voidaan myös asentaa erillinen anturi, joka mittaa kosteutta ja lunta. Anturi tunnistaa, jos ränni on kuiva eikä sitä tarvitse lämmittää.


Järjestelmä toimii automatiikalla, jonka avulla energian hukkakäyttö voidaan minimoida. Kattoa ei lämmitetä muuta kuin tarvittaessa, joten sähkönkulutus pienenee. Sulatusjärjestelmän voi myös yhdistää osaksi kiinteistöautomaatiota, jolloin voidaan valvoa esimerkiksi sitä, kuinka paljon laitteella on ollut käyttötunteja ja paljonko sähköä on kulunut.Sulatusjärjestelmää kannattaa huoltaa säännöllisesti


Sulatusjärjestelmä kannattaa tarkistuttaa ja huoltaa joka vuosi ennen lumien tuloa. Usein tähän herätään vasta siinä vaiheessa, kun järjestelmän toimintakausi on jo alkanut ja huomataan, ettei järjestelmä toimi.


Talvella katoilla tehdään lumenpudotusta, ja sulatusjärjestelmän kaapelit voivat rikkoutua. Myös esimerkiksi uv-säteily saattaa haurastuttaa kaapeleita. Sulatusjärjestelmän käyttöikä huollettuna on noin 20 vuotta.


Sulatusjärjestelmä on nykypäivänä lähes jokaisessa kiinteistössä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pitkälle automatisoitukaan järjestelmä ei välttämättä toimi itsestään: on kiinteistön hallinnoijan vastuulla, että järjestelmä on huollettu ja toimintakuntoinen.Uudet kaapelit ja kiinnikkeet

Nykyään järjestelmissä käytetään itsesäätyviä kaapeleita, jotka ovat huomattavasti parempia kuin aiemmin käytetyt vakiovastuskaapelit. Itsesäätyvä kaapeli lämmittää vain niissä kohdissa, joissa tarvitsee lämmittää.


Lisäksi nykyään peltikatoilla käytetään magneettikiinnikkeitä, joiden asentaminen on helppoa. Myös puhtaanapito helpottuu huomattavasti; jos ränniin menee roskia, kaapelin saa irrotettua ja rännin puhdistettua. Kiinteät kiinnikkeet haittaavat omalta osaltaan puhdistustyötä.


Lisätietoa käyttämistämme tuotteista löytyy täältä.


Turvallisuus ennen kaikkea

Käytössämme on hyvät turvavälineet, joita ilman lämmitysjärjestelmien asennus on erittäin vaarallista, sillä työ tehdään katon reunan lähettyvillä. Varusteille on oltava tukevat kiinnityspisteet katolla, ja ne ovat taloyhtiön vastuulla. Joissain kohteissa meidän on täytynyt vaatia parempien kiinnityspisteiden asentamista ennen katolle menoa.


KattoHoivan alihankintaverkoston kautta hoidat kätevästi katon sulatusjärjestelmän uusimisen, tarkastuksen ja korjauksen. Kumppanimme on Winnitec Oy. Kysy lisää!
bottom of page